Regio Limburg

Good practice

Na 30 jaar secretariaatswerk in lagere scholen geef ik nu zelf les als vrijwilliger bij Auxilia. Een heel zinvolle opvulling van mijn tijd als gepensioneerde. Aan te bevelen.

Ik begeleid wekelijks 3 kinderen, 2 jongens van het 6de leerjaar en 1 meisje van het 1ste leerjaar.

– 2 kinderen uit één gezin en ongeveer 3 jr. woonachtig in Belgie en afkomstig uit Nieuw Guinea en uiteraard heel taalarm, de jongen geef ik enkel taal op het niveau van het 3de leerjaar en met het meisje neem ik alles door zowel rekenen als taal. Ik neem deze 2 kinderen broer en zus altijd samen, de jongen zet ik aan het werk aan de computer en laat hem oefeningen maken via Bingel  (Bingel is een online leerplatform voor de lagere school, waarmee je het beste uit elke leerling kunt halen, Bingel is zowel thuis als op school te gebruiken en is beschikbaar voor het eerste tot en met het zesde leerjaar). De oefeningen zet ik thuis al klaar voor hem, door de oefeningen goed te maken kan hij punten verdienen en achteraf een spelletje spelen wat ook weer aan tijd gebonden is. De begeleiding gaat door op school op advies van de directeur van de school. Het zijn 2 gemotiveerde leerlingen die later graag een “goeie job” willen hebben. Zeggen ze zelf. Jammer dat ik geen contact kan krijgen met de moeder, moeder heeft volgens de kinderen nooit tijd, kent de Nederlandse taal niet en spreekt thuis nog altijd geen Nederlands met de kinderen.

– Mijn andere leerling is ook een leerling uit het 6de leerjaar, een Nederlandstalige jongen, bij hem ontbreekt het aan motivatie, hij studeert gemakkelijker als ik naast hem zit en alle vakken met hem doorneem. Zijn resultaten zijn aanmerkelijk beter nu hij begeleiding heeft, toch probeer ik hem te leren plannen, in zijn agenda staan taken of lessen die hij dikwijls tot daags voor een overhoring of tot ik weer langskom voor de begeleiding laat liggen, dit moet hij leren, zijn taken of lessen te verdelen over de hele week. Toch kijk ik ernaar uit als ik de leerlingen op een centrale plaats kan begeleiden, niet aan huis, bij deze leerling is de begeleiding wekelijks aan huis en mijn ervaring is de ouders zijn ontzettend aardig maar staan regelmatig achter me om te vragen of het lukt enz., ze bedoelen het wel goed…. In onze gemeente komt het huis van het kind en in de toekomst mogen we daar eventueel een ruimte gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *