Regio Limburg

Ongeletterde herdersjongens die plots acht uur naar school moeten, dat geeft problemen

Werken met NBMV (niet-begeleide-minderjarige-vluchtelingen) uit Afghanistan is echt geen sinecure. Zij zijn nauwelijks naar school gegaan in hun moederland. Nu pas realiseer ik mij wat kinderen allemaal leren in het basisonderwijs: stilzitten en luisteren naar de juf, fijne motoriek om letters te leren schrijven, lettertekens en woordjes leren lezen, hele zinnen lezen, cijfers schrijven, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, tafels.. begrippen als Middeleeuwen, Koningshuis, Kringloop, Huisvesting, Inkomen, Gezondheid…
Als je als tiener deze doorgedreven training (of noem het eindeloos drillen, zes jaar lang) niet hebt meegemaakt is het aartsmoeilijk om je staande te houden in ons onderwijs. Zelfs het BSO is dan te hoog gegrepen.
Sommigen denken dat het met intensieve zorg, met veel coaching en veel goede wil wel in orde komt. Zoals de eerste levensjaren mensen voor het leven boetseren, bepalen de eerste zes schooljaren je verdere schoolloopbaan, en dus kansen in het leven. Ik hoop dat ik mij vergis.