Regio Limburg

Rapport vroegtijdig schoolverlaten

Vroegtijdig schoolverlaten: meer ambitie nodig om een verloren generatie te vermijden.

In de hedendaagse samenleving is een diploma secundair onderwijs (aso, tso, kso, bso) een belangrijke voorwaarde om de arbeidsmarkt succesvol te betreden en erin te blijven. Leerlingen onder 24 jaar die geen secundair onderwijs hebben voltooid en die niet langer aan onderwijs of training deelnemen, worden “vroegtijdige schoolverlaters” genoemd. Zij lopen het risico om zowel economisch als sociaal uitgesloten te worden uit de maatschappij.

Van de bijna 10% jongeren in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar die in België niet over een hoger secundair diploma beschikken en niet in onderwijs of vorming zitten, heeft in 2014 slechts 40% werk en was 60% werkloos. Van deze laatste groep zoekt ook slechts 66% actief naar werk: dat suggereert dat 34% van de vroegtijdige schoolverlaters ook al de loopbaan heeft opgegeven.

Sinds de crisis vergroot het risico op permanente uitsluiting van deze kwetsbare groep. Gelukkig is er hiervoor aandacht: doelstellingen zijn gesteld om het aantal terug te dringen. De teller van vroegtijdige schoolverlaters staat echter op 7% in Vlaanderen, 12,9% in Wallonië en 14,4% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Dat is nog een stuk te veel, maar het is niet gemakkelijk om lager te gaan omdat het probleem hardnekkig is. Maar het is noodzakelijk. België staat pas op de 20ste plaats tegenover andere Europese landen, wat een marge voor verbetering suggereert. Daarnaast is er ook een urgent verschil in het percentage voor jongens en voor meisjes: respectievelijk 11,8% en 7,7%, en voor diverse andere subgroepen.

Als we als samenleving niet beter doen, gaan we een stuk van de jongere generatie in een verloren generatie zien eindigen. Meer en beter doen zal daarenboven lonen. Internationaal werd berekend dat elke euro aan in de strijd tegen vroegtijdig schoolverlaten zichzelf op termijn zes tot acht keer terugverdient: wie een jongere op het goede spoor zet, ziet een heel leven lang de resultaten.

Uit: Inleiding bij een rapport betreffende dit onderwerp van de hand van Kristof De Witte en Deni Mazrekaj (KU Leuven). Voor het volledige rapport: http://www.itinerainstitute.org/nl/artikel/vroegtijdig-schoolverlaten-meer-ambitie-nodig-om-een-verloren-generatie-te-vermijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *